Warlord

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Upadajúce školstvo na Slovensku (časť 1.)

Oplatí sa v dnešnej dobe študentom po skončení štúdia zostať na Slovensku, alebo skúsiť šťastie v zahraničí? Chyba štátu v "dodávkach" pracovných miest pre vysokoškolákov,...
          Školstvo na Slovensku mám pomerne krátku históriu, ak ho objektívne datujeme od vzniku Slovenskej republiky. Avšak za takmer 21 rokov, to tých posledných ide skrátka dolu vodou. Kopa mladých študentov odchádza po ukončení vzdelania do zahraničia, ba ani sa nesnažia uplatniť sa v "domovine", no sú radi, keď môžu ísť čo najďalej. Kde je teda problém?
          Ja osobne si myslím, že za to môže štát. Na Slovensku je príliš veľa vysokoškolsky študovaných ľudí, ktorí však nemajú uplatnenie vo vyštudovanom obore, pretože štát im nezabezpečí "teplé miestečko" niekde na okraji mesta, aby si mohli robiť to, čo ich baví a na čo tak celú svoju mladosť dreli. Moja predstava, že študujem na vysokej škole 6 rokov, potom (ako na niektorých) si musím spraviť ďalších 5-6 rokov prax, aby som mal právoplatný titul, a nakoniec skončiť na úrade práce, pretože štát mi nie je schopný zabezpečiť zamestnanie v mojom obore, pretože pracovný trh je prehustený ľuďmi ako ja, titulmi, ktorý mám aj ja, mi príde absurdné.
         Predstavme si situáciu, že vyštudujeme vysokú školu. Akreditovaná vysoká škola, uznávaná aj v zahraničí, krásne spomienky za nami a teraz príde čas uskutočniť prvý krok. Nájsť si zamestnanie v obore, o ktorom vieme, že naň máme vedomosti a pre ktorý sme celý čas dreli. Hľadáme sporadicky hneď na internete, ale kto by hľadal nejakého právnika, politológa, hovorcu? No pravdepodobne nikto. Kto mi povie, ako sa zamestnať? Ďalšia vec, ktorá ma napadne, po bezúspešnom hľadaní zamestnanie, je ísť na úrad práce. Dorazím tam, vyplním všetky "prihlášky" a som zaregistrovaný. Áno, aké jednoduché a krásne - no predsa nemám prácu, akú by som potreboval.
         Prvé čo ma napadá pri vyplňovaní dotazníkov a registračných formulárov je, že kde sa podeli moje roky na štúdium. Áno, tie spomienky. No potom mi príde na um otázka: "Prečo ja mám byť dotovaný od štátu rovnakým prídelom, ako sú dotovaní od štátu tí, ktorí ani nemajú vysokú školu, či niektorí, ktorí nedokončili ani strednú alebo dokonca základnú. No nie je to chyba štátu? Pre mňa rozhodne.
          Už len pre spomenuté vyššie, je úplne racionálnou voľbou pre jednotlivca odísť za hranice štátu a nájsť si zamestnanie tam, pretože tam si vás budú vážiť, tam dostanete lepší plat, tam to stojí za to. Človek by nemal len tak nečinne sedieť a čakať, kto mu čo podá do ruky, pretože na Slovensku to tak nefunguje. Buď sa pretlačíme sami, alebo "vitajte na úrade práce".  Potom samozrejme naša vláda bude nariekať, že im chýbajú mladý a zdravotníctvo je zastaralé, keď sa im za tú plácu tu vykašlú pracovať.

Je na čase sa nad tým zamyslieť, či sa študentom oplatí zostať na Slovensku, či odísť.

(pokračovanie nabudúce)
War.

Školstvo | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014